Kakaový prášek RAW 24% 120 g
Detailní popis produktu
Náš výběrový nealkalizovaný plnotučný kakaový prášek má plnou specifickou chuť pravého kakaa a jsou v něm díky jeho kvalitě plně zastoupeny všechny tělu prospěšné látky. Je vyrobený z exkluzivních bobů Fino de Aroma z Kolumbie. Má ovocno-květinové aroma s jemným oříškovým nádechem. Obsahuje 22 % až 24 % kakaového másla (v závislosti na úrodě).
Přírodní (nealkalizované) kakao – Pozná se podle světlejší barvy, je přirozeně kyselé a má nízké pH. Nic se do něj nepřidává.
Holandské (alkalizované) kakao – Kakao prošlo během zpracování tzv. alkalizací, tedy byly do něj přidány regulátory kyselosti, které kakao zneutralizovaly, ztmavily, zjemnily jeho chuť a rozpustnost.
Tepelně upravené – Klasické a v historii nejčastěji vyráběné kakao vzniká pražením. Tepelnou úpravou však přichází o většinu zdraví prospěšných látek. Chceme-li to nejlepší, pražené kakao nebrat.
Tepelně neupravené, RAW kakao – V této podobě je řazeno mezi superpotraviny – je ryze přírodní, obsahuje až 20x více prospěšných látek než pražené, nemá další přidané látky a není chemicky ošetřeno. Je tučnější, ale ohromně zdravé, a právě takové máme v našem sortimentu.
Kakao se sníženým obsahem tuku – Kakaový prášek se skládá kromě kakaového koláče též z kakaového másla. Aby se tento prášek mohl nazývat kakaem, musí ho v sušině obsahovat alespoň 20 %. Všechny výrobky s nižší hodnotou se řadí právě do kategorie se sníženým obsahem tuku (spadá sem většina kakaa na českém trhu).
Účinky kakaa na zdraví:
Dopřáváme-li si kakao s mírou, můžeme se těšit z řady pozitiv.
- Dodává energii – Do jeho složení patří tzv. methylxantiny, mezi které spadá i kofein. Konkrétně kakao obsahuje látku zvanou theobromin, která má oproti kofeinu slabší účinek, ale nezpůsobuje závislost.
- Je silný antioxidant – Kakao obsahuje spoustu biologicky aktivních látek (např. polyfenoly a flavonoidy), které chrání buňky před poškozením, pomáhají chránit před řadou onemocnění a před stárnutím organismu.
- Už zmiňované flavonoidy roztahují cévy, díky čemuž klesá krevní tlak a zlepšuje se průtok krve a živin cévami. Zároveň snižují vznik cholesterolu a tvorby krevních sraženin. Vliv mají už i velmi malé dávky kakaa.
- Kromě výše uvedeného obsahuje kakao také fenylethylamin, stimulující nervový systém a uvolňující opiové sloučeniny, které se pojí s příjemnými pocity, tzv. endorfiny. Kromě toho zesiluje aktivitu dopaminu a serotoninu s antidepresivním působením. Takže se nám to pouze nezdá, že se po kakau či čokoládě cítíme lépe - je to ověřený fakt.
- Zpomaluje metabolismus sacharidů – Zpomalováním vstřebávání sacharidů do krve udržuje kakao rovnovážnou hladinu krevního cukru. Pozitivně ovlivňuje také patologické mechanismy zapojené do inzulinové rezistence.
Použití: Vzhledem k vlastnostem nealkalizovaného RAW kakaa, které není chemicky upraveno je důležité prášek důkladně rozmíchat nejprve v malém množství tekutiny (rostlinného mléka). Následně můžete vzniklou směs mlékem dolít.
Nutriční hodnoty (100 g) :
Země původu:
Peru
Prodejce:
GOODIE s.r.o.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.